top of page

Årets gang på Herning Friskole

Skolestart 3.jpg

AUGUST

I august begynder skoleåret

August betyder skolestart - både for små og store.

For eleverne i 1. til 9. klasse er det et gensyn med alt det kendte efter sommerferien - kammerater, lokaler og lærere. For 0. klasse og en del af eleverne i 10. klasse er det hele nyt og ukendt. 2. klasse skal også lige vænne sig til at være flyttet fra Det Grønne Hus og ned på 'den store skole'.

For alle er første skoledag en kort, men festlig dag, hvor vi bl.a. får årets skoleskema, nye bøger og information om alt det spændende, det kommende skoleår byder på.

Skoletart 4.jpg

SEPTEMBER

Skoledage og hverdage

Når vi kommer til september, er vi godt i gang med hverdagen, mens efteråret så småt begynder at banke på. 

Dagene går med undervisning efter det almindelige skema. Dog afbrudt af fagdage og måske udflugter på nogle klassetrin.

I starten af september plejer vi at invitere til forældremøder, hvis de da ikke allerede er afholdt i august. Det giver en god start på skoleåret, når forældrene samles med hinanden og bliver præsenteret for nye fag, nye lærere og nye, spændende projekter i klassen.

4 klasse klasselokale.jpg
Motionsdag.jfif

OKTOBER

Emneuge, skolernes motionsløb og efterårsferie

I oktober holder vi emneuge. Hele uge 41 sætter skolen og alle elever fokus på samme tema, som vi arbejder med på forskellig vis, på de forskellige klassetrin. Det ryster os godt sammen, og hele skolen summer af liv og fællesskab.

Ugen slutter med Skolernes Motionsløb om fredagen - på dagen, hvor efterårsferien starter. Her går eller løber vi sammen, alle sammen, med både lærerne og de forældre, som har lyst og mulighed for at være med.

Dagen slutter til middag med elevernes hjemmebagte luciabrød og varm kakao til alle, inden vi ønsker hinanden god ferie.

NOVEMBER

Bankoaften og juleklippedag

I november ser både elever, forældre, søskende og skolens ansatte frem til den årlige hyggeaften - eller bankoaften, som vi også kalder den.

Forældre og elever i 4. klasse står for planlægningen og afviklingen af denne aften, hvor vi bl.a. spiller banko til fordel for SOS Børnebyerne.

Efter bankospillet, ser de små en film i mødelokalet. De lidt ældre børn går på det diskotek, som 7. klasse har arrangeret for dem i deres klasselokale. Og de voksne hyggesnakker over kaffen.

Dagen efter holder vi juleklippedag på skolen, hvor eleverne og de forældre/bedsteforældre, der har tid og lyst, julepynter klasselokalerne og gør dem klar til december.

Bankoaften 2022 C_edited.jpg

Lær os at kende

Hvad koster det at gå på skolen? Hvornår er der julebanko? Hvor er Det Grønne Hus? Der er mange spørgsmål, men heldigvis lige så mange svar. Lige her.

Juleafslutning.jpg

DECEMBER

Julemåned, juleafslutning og juleferie

I december juler vi igennem. De fleste klasser, både de yngste og de ældste årgange, har forskellige december-traditioner, bl.a. med kalenderlys, julehistorier, nissevenner mm.

Den 13. december (eller den skoledag, der ligger tættest på) går 4. og 5. klasses piger Luciaoptog om morgenen. Det er en fin og rørende tradition, og alle på skolen nyder det smukke syn og pigernes sang.

Nogle dage før juleaften holder vi juleafslutning for elever og forældre. Først er der fælles, medbragt mad i klasserne. Derefter går vi i gymnastiksalen, hvor der er underholdning med både sang, tale, skuespil og tænding af juletræet, inden vi ønsker hinanden god juleferie og tager hver til sit.

Lucia.jpeg

Bliv elev hos os

Vil du vide mere om at være elev på Herning Friskole? Ring til os på 97121166 og book et besøg på skolen - eller skriv dit barn op med det samme.

Troldeaften.jpeg

JANUAR

Hverdagen er tilbage

Julepynten er væk, men klasseværelserne er på ingen måder tomme. De er fyldt op af glade skolebørn, som er tilbage i de vante rammer efter en god, lang juleferie.

Skoledagene er tilbage i den sædvanlige gænge: Vi læser, regner og bliver klogere på sprog, historie, kreative fag og meget mere.

 

Vores fagdage bryder hverdagene op, og vi fokuserer de dage på et enkelt fag, som får ekstra opmærksomhed fra 8 til 13. Her kan vi fordybe os og nå mere i faget, end vi når i hverdagens almindelige lektioner. 

FEBRUAR

Emneuge, skolefest og vinterferie

Februar byder på skoleårets højdepunkt: Skolefesten.

I 6. klasse øver vi på vores skuespil, som vi viser for resten af skolens elever, søskende, forældre og lærere til skolefesten, som altid ligger torsdag i uge 6 og afholdes i Huset No. 7 på Nørregade.

Til skolefesten står eleverne i 7. klasse for boderne og underholdningen efter skuespillet. Det kræver lidt tid til planlægningen og de praktiske opgaver.

I ugen op til skolefesten, har de øvrige elever emneuge, hvor alle har fokus på samme tema. I én af de seneste emneuger, var vi alle sammen på besøg i Lille Egeby (opkaldt efter skolens gamle egetræ midt i skolegården). Det var en stor oplevelse for både elever og lærere og selveste Borgmester Bjerg, som normalt 'bare' er skoleleder og hedder Peter til fornavn.
 

Emneuge Lille Egeby.jpg
Pippi.jpeg

MARTS

Fagdage og hverdage før påskeferien

Efter afvikling af både fest og ferie i februar, er vi i marts tilbage ved normalen.

 

Marts byder på flest almindelige skoledage og indimellem fagdage, hvor vi fordyber os i et enkelt fag en hel skoledag.

Ofte ligger påsken i slutningen af marts, så marts byder på færre undervisningsdage end sædvanligt.

 

Og endnu en uges ferie.

 

 

0 klasse øver skrivemønstre.jpg
Elev tegner.jpg

APRIL

Hverdage med skoledage, afbrudt af helligdage

Foråret begynder at vise sig, og vi rykker mere udenfor, bl.a. i idrætstimerne, hvor vi fra påske som hovedregel er ude - med mindre vejret slet ikke er med os.

I marts og april har vi flest almindelige skoledage, sammenlignet med de øvrige måneder i skoleåret, som levner mere plads til emneuger, arrangementer og faste traditioner. Det skyldes de mange helligdage og påskeferien.

April er også måneden for konfirmation og Blå Mandag for de elever i 7. klasse, som vælger at blive konfirmeret.

Og endelig er det i april (og lidt i maj), at skoleårets 2. runde forældresamtaler ligger.

Ud på tur aldrig sur fælleslejr 2022.jpeg
Festival_edited.jpg

MAJ

Skolelørdag og en sommerferie, der nærmer sig

Skolelørdagen ligger som regel i maj.

Skolelørdagen planlægges og afvikles af elever og forældre i 3. klasse og kan være alt fra undervisning v/forældrene til skolefestival til idræts-/motionsdag til... ja, fantasien sætter grænsen. Skolelørdagen er obligatorisk for alle elever.

Slutingen af maj er lig med sidste skoledag for eleverne i 10. klasse, inden de går på læseferie og forbereder sig til deres eksamener. For de øvrige elever og lærerne betyder det karameller, underholdning og den traditionsrige fodboldkamp mellem afgangseleverne og lærerne.

Med sidste skoledag kan vi alle skimte sommerferien, der venter lige om hjørnet.

Sidste skoledag fodboldkamp.jpg
Udstilling 2023.jpeg

JUNI

Udstilling, koncert, grillaftener, lejr og sommerferie

I juni måned har vi travlt med afslutninger og en enkelt, men meget vigtig begyndelse: førskolen, hvor alle de kommende 0. klasses-elever starter på skolen, på Fritid, for at lære det hele lidt at kende inden skolestarten i august.

Afslutningerne i juni måned er mange:

- Afslutning af årets indsatser i billedkunst, håndarbejde og sløjd, som samles i vores fine udstilling - og afslutning af musik, som præsenteres til en fælles koncert. Forældre og elever inviteres til 'fernisering og salonkoncert'-aften.
 

- Afslutning af skoleåret for forældre og elever til de årlige grillaftener med klasserne.
 

- Afslutning for 9. klasses-eleverne, som nu spredes for alle vinde til efterskoler og ungdomsuddannelser. Men inden da, når de rejsen til Island, de har sparet op til gennem alle årene. 
 

- Afslutning af skoleåret med storlejr for ALLE elever fra 2. til og med 8. klasse hvert 3. år. Det er en kæmpe oplevelse for både elever, lærere og de forældre, som giver en hjælpende hånd.
 

Og endelig: den traditionsrige sommerferieafslutning, hvor alle siger tak for i år. Dagen er altid festlig og fyldt med sitrende forventning til sommerferien, der venter - lige efter feriesangen og isen i gymnastiksalen.

bottom of page